arini ieza nak share pau kacang..korang makan x??sedap tau makan panas2..
okey2..jap eh ieza bg resepi..tp korng mesti cuba yer..
Bahan Inti Kacang :
400g kacang merah
1/2 cawan gula pasir
1/2 gula melaka
2-3 helai daun pandan
Air secukupnya
Cara-cara:
1. Rendam kacang merah
semalaman.
2. Bilas dan rebus
sehingga kacang pecah dan empuk.
3.
tambahkan
air,daun pandan ,gula n gula melaka.
4. Masak sehingga pekat. Kemudian
sejukkan
DOH
500g tepung
gandum
1 paket yis
1 sudu kecil
baking powder
secubit
garam
8 sudu besar
gula kastor
1/4 cawan
minyak
1 cawan air
suam
Daun pisang
y dah dipotong kecil
CARA-CARA
2.Amik gelas,
masukkan air suam, yis dan gula. Satukan dan biarkan seketika.
ISI DALAM..JOM MAKAN |
4.Ambil
mangkuk yang kering,masukkan doh y diuli td n perap selama 2 jam.
5.selepas
perap,bentukkan bulat n masukkn inti n lapikkn dengan daun pisang. Biarkan
selama 30 minit agar doh td naik kemudian kukus. Panaskan air kukusan..apabila
air kukusan dah mendidih boleh lah kukus pau selama 10-15 minit.
YANG DAH SIAP DIKUKUS..NAK TUNGGU NGAP JA JAP LG |
SELAMAT MENCUBA !!!..JEMPUT MAKAN :D
No comments:
Post a Comment